آموزش کاشت بذر گل در گلدان و باغچه
قبل از هر چیز انتخاب بذر مناسب برای کاشت میباشد بذری که با توجه به تجربه و توانایی ما در کاشت باید انتخاب بشه، کاشت بذر برخی از گلها کمی مشکل هست و برخی دیگه ساده، ابتدا روش کاشت رو با کاشت بذرهای سادهتر آموزش ببینید و بعد با تجربه ای که به دست آوردید سراغ بذرهای مشکلتر برید.
اولین قدم برای کاشت بذر گیاهان زینتی انتخاب خاک مناسب میباشد، برخی از خاکهای باغچه ممکن است مانع سبز شدن بذر و مرگ جوانه بشود، خاکهای سنگین و رسی قدرت بذر برای بیرون آمدن از خاک رو میگیره و بذر از بین میره، خاک باید نیمه سبک و غنی و حافظ رطوبت باشه، بهتر است از خاکهای آماده و بسته بندی استفاده کنید.
انواع خاکهای بسته بندی مناسب برای کاشت رو از گلفروشیها میتونید تهیه کنید، البته در صورت تمایل انواع خاک بسته بندی در سایت گلس گاردن موجود بوده و از لینک زیر قابل سفارش میباشد، با توجه به توضیحات موجود در هر خاک خاک مناسب را با توجه به نیازهای خود انتخاب کنیدابتدا بذرها را داخل آب ولرم بریزید تا به مدت چند ساعت خیس بخورند و بذرها زیر آب بروند، ( ۳ تا ۱۰ ساعت ) این عمل باعث شده تا پوست خارجی بذرها نرم و شکسته شود و جوانه زنی تسریع شود. بذرها به طور طبیعی بعد از این مدت باید ته طرف بروند، بذرهایی که زیر آب نرفته اند را مجدد در آب ولرم ریخته تا آب را جذب کنند و به زیر آب بروند در غیر اینصورت شانس جوانه زنی آنها کم میشود.
بذر گل را نشاء کنیم یا مستقیم بکاریم؟
برای اینکه تصمیم بگیریم بذرها را نشاء کنیم یا مستقیم بکاریم باید چند نکته را مد نظر داشته باشیم:
۱. در چه فصلی قرار داریم؟ اگر هوا هنوز سرد است باید اقدام به نشاء کردن در محیطی گرم همانند منزل یا گلخانه (و البته محیطی پر نور) کنیم و بعد از اتمام سرما به محل اصلی کاشت در فضای باز (باغچه یا باغ) منتقل کنیم، اگر نه در فصل گرم سال هستیم میتوانید به راحتی در فضای باز اقدام به کاشت مستقیم در گلدان و باغچه کنیم که در ادامه توضیح خواهیم داد.
۲. قصد کاشت در گلدان دارید یا باغچه؟ در صورتی که میخواهید اقدام به کاشت در گلدان کنید کاشت مستقیم مناسب است ولی برای کاشت در باغچه و برای اینکه فواصل کاشت منظم باشد نشاء کردن بذرها توصیه میشود.
بذرها را میتوانید در گلدان یا سینی نشاء و یا حتی لیوانهای یکبار مصرف یا شانههای تخم مرغ نشا کنید یا اینکه مستقیم در محل اصلی بکارید، نشاء کردن نسبت به کاشت مستقیم مزایای بیشتری دارد.
نحوه کاشت بذر گلهای بهار در منزل
نشاء کردن بذر گل (بهترین روش):
ظرف کشت خود (لیوان یکبار مصرف یا سینی نشاء یا…) را با خاک مورد نظر پر کنید، سپس اقدام به آبیاری کنید تا آب از انتهای ظرف کشت خارج شود و خاک نشست کند، بهتر است خاک را کمی با دست فشار دهید.
سپس سوراخی ریز به عمق ۰٫۵ تا ۱ سانتی متر ایجاد کنید و یک یا دو عدد بذر را داخل آن قرار دهید و سپس با خاک (ترجیحاً ورمی کمپوست) روی بذرها بریزید، البته میتوانید از همان ترکیب خاک نیز بر روی بذر بریزید ولی استفاده از کمپوست باعث به وجود آمدن نشاء هایی قویتر میشود.
دمای ایده آل برای کاشت بذر ۱۵ تا ۲۵ درجه میباشد و نیاز به محیطی خیلی گرم ندارد توجه شود در صورتی که دمای هوا بالاست بذرها را در محیطی با دمای پایینتر و به دور از نور خورشید (در سایه ولی پر نور) بکارید، در صورتی که دمای محیط پایینتر از این مقدار است بر روی بستر کاشت مشمای شفاف بکشید.
اکنون ظرف کاشت را به محیطی مناسب ببرید و با اسپری خوب آبیاری کنید تا آب به بذرها برسد و خاک کاملاً مرطوب شود، اکثر بذرهای گل ریز بوده و در صورتی که کوچکترین خشکی را متوجه شوند از بین میروند درنتیجه بسیار توجه داشته باشید تا قبل از جوانه زنی و اوایل جوانه زنی خاک همیشه مرطوب باشد و به نحوی آبیاری شود که رطوبت به بذری که زیر خاک قرار دارد برسد.
همیشه به این نکته توجه داشته باشید که سختترین بذرها در مرطوبترین محیطها به راحتی جوانه میزنند، کاشت بذر در ظرفهای درب دار و یا کشیدن مشما بر روی بستر کاشت به جوانه زنی کمک میکند ولی مهمترین نکته در مورد این روش همیشه فراموش شده و آن یکی رعایت دماست که با کشیدن مشما بر روی خاک دمای زیر مشما بالا رفته و اگر بیشتر از ۳۰ تا ۳۵ درجه شود بذرها تلف خواهند شد، نکتهی بعدی: کشیدن مشما بر روی خاک یا استفاده از ظرفهای درب دار باعث بالا رفتن رطوبت خاک و فضایی مساعد برای رشد انواع قارچها و باکتری و بیماری میشود در نتیجه در صورتی که از خاکهای معمولی و خاک باغچه و باغ استفاده میکنید باید توجه کنید که ممکن است با بالا رفتن رطوبت، بذر و خاک دچار این بیماریها شوند در نتیجه استفاده از خاکهای بسته بندی با برند معتبر توصیه میشود.
تا قبل از جوانه زدن بذرها نباید اجازه دهید سطح خاک خشک شود، اگر ظرف کاشت را در مقابل آفتاب مستقیم قرار داده اید مشکلی نیست ولی باید بیشتر مراقب بود تا خاک رطوبتش را از دست ندهد، چون بذر در عمق کمی کاشته شده که به سرعت ممکن است در مقابل آفتاب خشک شود و جوانه بمیرد.
بعد از اینکه نشاء چهار برگه شد و رشد کافی کرد آنها را به گلدان اصلی یا باغچه منتقل کنید، اگر در لیوان یک بار مصرف یا شانه تخم مرغ کاشته اید با پاره کردن ظرف کاشت گیاه را همراه با خاک به طور کامل خارج کنید و در خاک جدید به نحوی که بخشی از ساقه نیز به زیر خاک برود بکارید.
اگر میخواهید گلدان را در منزل نگه داری کنید حتماً باید محیطی پرنور را برایش درنظر بگیرید، پشت پنجرهی جنوبی با حداقل ۸ ساعت نور در روز ایده آل میباشد، اگر این شرایط را نمیتوانید فراهم کنید باید از نورهای کمکی (فلورسنت) استفاده کنید برای این کار باید چراغ فلورسنت را در فاصلهی ۸ تا ۱۰ سانتی متری گیاه قرار دهید.
برای نشاء کردن میتوانید از شانههای تخم مرغ همانند تصویر زیر استفاده کنید، از مزایای آن حفظ رطوبت در بافت کاغذی شانههای تخم مرغ بوده و به مرطوب ماندن خاک کمک میکند.
کاشت مستقیم بذر گل در باغچه (توصیه نمیشود): برای کاشت مستقیم بذر اولین نکته که باید به آن توجه نمود دمای محیط کاشت میباشد، برای کاشت مستقیم در گلدان و در منزل در هر فصلی میتوان اقدام نمود ولی برای کاشت مستقیم در گلدان و فضای باز یا در باغچه باید بعد از گرم شدن هوا و اتمام سرما اقدام به کاشت بذر کرد.
دمای محیط کاشت باید ۱۵ تا ۲۵ درجه باشد.
ابتدا کود دامی پوسیده را بر روی بستر باغچه میریزیم و به عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر زیر و رو میکنیم تا مخلوط شود سپس اقدام به آبیاری مناسب میکنیم تا خاک کاملاً خیس شود بعد از گذشت چند ساعت از آبیاری بذرها را با فاصلهی ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر از یکدیگر در عمق ۲ تا ۳ سانتی متری قرار میدهیم و بر روی آن خاک قرار میدهیم.سپس به آرامی اقدام به آبیاری میکنیم به طوری که بذرها جابجا نشود و منتظر سبز شدن آنها میمانیم. تا قبل از جوانه زنی خاک هرگز خشک نشود.
در این روش با توجه به اینکه تمامی شرایط قابل کنترل نیست معمولاً کمتر به موفقیت نزدیک است و ممکن است نتیجه مطلوبی حاصل نشود.
کاشت مستقیم بذر گل در گلدان : برای کاشت مستقیم بذر در گلدان ابتدا مطمئن میشویم که ته گلدان سوراخهای مناسبی برای خروج آب اضافی دارد سپس به ارتفاع ۴ سانتی متر کف آن ماسه درشت میریزیم و سپس گلدان را با ترکیب خاکی که در بالا گفته شد پر میکنیم و خوب آبیاری میکنیم تا خاک نشست کند و آب از ته گلدان خارج شود.
اکنون بذرها را در عمق ۲ برابر طول بذر (حدوداً ۰٫۵ تا ۱ سانتی متر) و در فواصل ۵ تا ۱۰ سانتی متری میکاریم و روی آن را با کمپوست پوسیده یا همان ترکیب خاک اصلی پر میکنیم و به آرامی آبیاری میکنیم، بهتر است با افشانه یا اسپری آبیاری شود تا بذرها جابجا نشود.
تا قبل از جوانه زنی بذرها اجازه ندهید خاک خشک شود و همیشه مرطوب باشد، بعد از جوانه زنی بذرها باید گلدان در جای پر نور باشد .آب
اگر اقدام به نگهداری گلدان در آپارتمان میکنید باید توجه نمود که میزان نور دریافتی روزانه ۷ تا ۸ ساعت باشد.
آبیاری گیاه باید هر چند روز یک بار هنگامی که سطح خاک کمی خشک شد انجام شود.
تا قبل از جوانه زنی بذرها و در صورتی که هوا خیلی گرم نبود میتوانید گلدان را با مشما شفاف کاور کنید (بپوشانید) تا با بالا رفتن رطوبت و دما جوانه زنی سریعتر اتفاق بیفتد.
چند نکته بسیار مهم و فراموش شده:
بهتر است هنگام مواجه با این گیاه از دستکش استفاده کنید زیرا شیرهی این گیاه برای پوست ایجاد حساسیت میکند.