اطلاع داشتن در مورد خاک مناسب برای کاشت بذر یکی از مهمترین مسائل برای کاشت و پرورش بذر میباشد. همه افراد میدانند که اگر تغذیه گیاه که از نوع خاک بسترش فراهم میشود، مناسب نباشد گیاه به سرعت خراب و پوسیده میشود. خیلی از ما به نگهداری از گل و گیاه علاقه داریم اما میترسیم که گیاهمان خراب بشود و همین باعث میشود همیشه از دور به این زیبایییها نگاه کنیم. با ما همراه باشید تا در این مورد بیشتر صحبت کنیم.
پیت ماس چیست؟ پیت ماس همان لاشههای گیاهان هستند که در باتلاقها و آبگیرها و آن قسمت از رودخانهها که گل و لای روی هم انباشته میشوند بوجود میآید. این گیاهان به مرور زمان فاسد میشوند و با لاشههای حیوانات و حشرات ترکیب میشوند و بعد از سالها به پیت ماس تبدیل میشوند. از آنجایی که ترکیب اصلی پیت ماس را گیاهان تشکیل میدهند پس مکمل کود گیاهی خوبی برای رشد و نگهداری گیاهان هم هستند. پیت ماس به دلیل مقوی و گیاهی بودنش، خاکی ریشه زا است پس چنانچه دوست دارید گیاهی را به روش قلمه گیری تکثیر کنید ترکیب پیت ماس، ماسه بادی، پرلیت، کوکوپیت و کود برگ برای ریشه دار شدن گیاه چیزی در حد معجزه است.
کوکوپیت چیست؟ به الیاف روی پوست خشک نارگیل کوکوپیت میگویند. خاکی که رطوبت را به خوبی جذب میکند و میشه از اون به عنوان بستر بسیار مناسبی برای پرورش انواع بن سای استفاده کرد. همچنین این خاک بستر بسیار مناسبی برای قلمه زنی، بذر پاشی، انواع پیاز و نشا هست.
کوکوپیت مرطوب کوکوپیت موجود در بازار را به چند نوع مختلف مثل کوکوپیت مرطوب، کوکوپیت مرطوب آسیاب شده و کوکوپیت خشک میشود تهیه کرد. که البته کوکوپیت خشک به صورت قالبی و یسیار سفت هست و باید آن برای استفاده از چند ساعت قبل در آب گذاشت.
کوکوپیت
مزیتهای استفاده از کوکوپیت چیست؟ کاهش زمان جوانه زنی تخلخل هوایی بسیار مناسب قابلیت بالای نگهداری اب و مواد غذایی رشد سریع ریشه گیاه عاری بودن از عوامل بیماری زا و و علفهای هرز افزایش راندمان تولید مناسبترین خاک تولید گلهای شاخه بریده مخصوصا لیلیوم و رز بستر کشت درخت و درختچه یاس منظور از کود حیوانی همان مواد بستری و ادرار و مدفوع گاو، گوسفند، مرغ یا هر حیوان دیگری است که از محل نگهداری آنها جمع آوری میشود. کود دامی هر حیوان با حیوان دیگری متفاوت است که علت اصلی این اتفاق نوع غذا و خوراک حیوانات هاست. بطور مثال میزان ازت کود گاوی از کود گوسفندی بیشتر است اما درصد فسفر و پتاسیم کود مرغی از کود گوسفندی و حتی کود گاوی هم بیشتر میباشد.
کود دامی از این نوع کودهای دامی برای تقویت درختها، درختچهها و نهالها استفاده میشود. کود دامی برای گیاهان آپارتمانی و زینتی اصلا مناسب نیست به این دلیل که کود دامی گیاهان آپارتمانی را میسوزاند.
ورمی کمپوست چیست؟ بدون شک یکی از بهترین و بی نظیر ترین تقویت کنندههای گلها و گیاهان، ورمی کمپوست هست. از ورمی کمپوست به عنوان بی رقیبترین و مطلوبترین کود اورگانیک که برای مصارف کشاورزی، فضای سبز، گلکاری، نشا کاری، سبزی کاری، قارچ خوراکی، خزانه، نهالستانها، تولید محصولات گلخانه ای و گلهای آپارتمانی استفاده میشه.
عناصر تشکیل دهنده موجود در ورمی کمپوستها کربن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی و سایر عناصر میکرو و ماکرو هست.
خاک برگ چیست؟ خاک برگ از پوسیده شده موادی مثل دمبرگهای درختان، چمنهای قیچی شده و غیره بوجود میآید.
خاک برگ برای گلها و گیاهان ارزش غذایی خاصی ندارد و فقط بخاطر سبک و قابل نفوذ کردن خاک از اون استفاده میشود. از خاک برگ به عنوان یکی از خاکهای بستری برای گیاهان زینتی و آپارتمانی استفاده میکنند. برای تهیه خاک برگ باید برگهای پاییزی را جمع کنید و درون گودالی در زمین بریزید و رطوبت اون را به منظور پوسیده شدن حفظ کنید و بین هشت ماه تا یکسال اجازهی استراحت و تجزیه شدن بدهید. البته که خاک برگ سه یا چهار ساله از مرغوبیت بیشتری برخوردار هستند.
پرلیت چیست؟ اگر دقت کرده باشید در کودهای برگ و یا کوکوپیتهای بسته بندی شده، دانههای سفید رنگ و سبکی را میبینید که این دانهها همون پرلیت هستند.
پرلیتها که از سنگهای آتشفشانی تشکیل میشوند، جاذب بسیار قوی آب هستند و رطوبت خاک رو تا حد بالایی حفظ میکنند. از پرلیتها به تنهایی به عنوان بستری برای ریشه زایی استفاده میکنند.
مزایای استفاده از پرلیت پرلیت به دلیل سفید بودن و عایق بودن، در نتیجه انعکاس نور خورشید از هر گونه تغییرات ناگهانی در دمای خاک و ایجاد شوک به ریشههای گیاه جلو گیری میکند. با استفاده از پرلیت به لحاظ بهداشتی با یک محیط استریل رویرو هستیم. به طور کلی خاک محل استقرار و منبع تأمین آب و مواد غذایی برای گیاهان است. علاوه بر آن اکسیژن لازم برای گیاه به وسیله خلل و فرج خاک به گیاه میرسد و گاز دی اکسید کربن زائد به وسیلهی این حفرات از خاک خارج میگردد.
گرچه خاک مناسب انواع گیاهان تفاوت هایی با هم دارد، ولی به طور کلی یک خاک خوب باید از دو ویژگی مهم برخوردار باشد:
۱- مانع جریان عادی آب میشود و نبود اکسیژن کافی باعث حالت ماندابی و بوی بد رطوبت در خاک میشود.
۲- در خاکهای خیلی سبک (دارای ذرات شن و ماسه زیاد) آب در خاک باقی نمیماند و ناچارا آبیاری پی در پی، موجب شسته شدن مواد غذایی (آلی) میشود و گیاه را دچار کمبود مواد غذایی میکند؛ بنابراین به طور کلی بهترین خاک، خاکی با بافت متوسط است تا علاوه بر نگهداری آب به میزان لازم، اکسیژن کافی را نیز در اختیار ریشه گیاه قرار دهد.